Wat zijn veganistische voedingssupplementen?

Vegan voedingssupplementen zijn aanvullingen op je voeding gebaseerd op plantaardige grondstoffen. Denk aan de grondstof zeewier of soja. Naast deze supplementen heb je ook superfoods zoals rauwe cacao, ongebrande noten, gedroogde vruchten en zaden. Hoe dichter je bij de oorsprong blijft en hoe minder behandeld producten zijn hoe gezonder en des te minder verlies aan kracht en eigenschappen. Zo zijn ongebrande walnoten, amandelen of cashewnoten bijvoorbeeld een geweldig superfood vol plantaardige eiwitten, mineralen en vitaminen B en E. Steeds meer eiwitshakes bevatten deze vegan superfoods

Veganisme wat is dat?

Veganisme is in opkomst, dat merk je aan het steeds groeiende aanbod veganistische producten en voedingssupplementen. Van een plantaardige vitamine D3 of B12 tot een vegan proteïneshake, je kunt tegenwoordig ook op het gebied van gezondheidsproducten steeds meer vegan varianten kopen. Veganisme is leven zonder dierlijke producten, dus ook zonder melk, eieren of vis.

Steeds meer voedingssupplementen en ook eiwitshakes worden op basis van plantaardige grondstoffen bereid, denk aan zeewier, lupine, erwten, linzen en koolzaad. Grondstoffen zonder dierlijke oorsprong. Ze bevatten hoogwaardige eiwitten, zijn licht verteerbaar en ideaal voor sporters en mensen die op een meer natuurlijke wijze willen afslanken. Op deze pagina wat voorbeelden van veganistische voedingssupplementen en plantaardige proteïneshakes en eiwitrepen.

Veganistische vitaminen

Er komen steeds meer veganistische vitaminen op de markt. Niet alleen B12, D3 of een ander vitamine. Ook vitamine B6, B3 of een andere vitamine kan plantaardig geproduceerd worden. Dat heeft grote gezondheidsvoordelen en is soms ook beter voor je portemonnee. Net zoals vegan eiwitshakes niet duurder hoeven te zijn dan die van Why bijvoorbeeld, kunnen veganistische voedingssupplementen en vitamines ook steeds goedkoper geproduceerd worden. Zelfs als deze worden geproduceerd van biologische grondstoffen.

Zijn voedingssupplementen noodzakelijk?

Als je een gezonde levensstijl nastreeft en voldoende beweegt, zijn voedingssupplementen zoals eiwitshakes, multavitaminen of calciumtabletten niet echt nodig. Met een gevarieerde voeding krijg je in principe alles binnen. Uitzonderingen zijn er voor topsporters, zwangere vrouwen, ouderen, zieke mensen en baby’s. Ook veganisten kunnen bepaalde tekorten krijgen, zeker als je geen vitamine B12 tabletten slikt of D3.  Daarentegen, het kan ook geen kwaad om bijvoorbeeld extra vitamine C te gebruiken of proteïneshakes als sporter of duurloper te gebruiken. Zorg er echter wel voor dat deze voedingssupplementen een aanvulling zijn en niet dat je ervan afhankelijk wordt. Als veganist moet je wat extra op je voeding letten en zeker B12 vitaminen gebruiken. Verder kom je als veganist of vegetariër normaal gesproken niets tekort en zijn aanvullende supplementen meestal niet noodzakelijk.